Kursus : HE23 : Kewangan Islam Khutbah Terakhir Rasulullah Muhammad S.A.W. ~ Sekretariat Masjid (SM) UMSKAL
Home » » Khutbah Terakhir Rasulullah Muhammad S.A.W.

Khutbah Terakhir Rasulullah Muhammad S.A.W.

Khutbah ini telah disampaikan oleh Rasulullah Muhammad S.A.W. pada 9hb. Zulhijjah 10H Di Lembah Uranah, Gunung Arafah.

"wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini, dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir."

"Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang muslim sebagai amanah suci. Kembalikanlah harta yang diamanahkan kepada kamu, kepada pemiliknya yang berhak."

"Janganlah kamu sakiti sesiapapun, agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan DIA pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu."

"ALLAH telah mengharamkan riba. Oleh itu, segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang."

"Berwaspadalah terhadap syaitan, demi keselamatan Agama kamu. dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar. maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil."

"Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak di atas kamu. sekirannya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian, dalam suasana kasih sayang."

"layanilah wanita-wanita kamu dengan baik. Berlemah lembutlah terhadap mereka, kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia."

"Dan hak kamu atas mereka, ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina."

"Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini. Sembahlah ALLAH, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan dan tunaikan Zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekirannya kamu mampu."

"Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan Beramal Soleh."

"Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap ALLAH pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan di atas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu, awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku."

"Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu, wahai manusia, nilai lah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu."

"sesungguhnya, aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekirannya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamaya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku."

"Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku menyampaikan pula kepada orang lain. semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus dengar dariku."

"Saksikanlah, ya ALLAH, bahawasanya telah aku sampaikan risalah MU kepada hamba-hambaMU."
Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silahkan klik disini untuk berlangganan gratis via email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di Creating Website

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More